2009-07-17

Nu uppdagas oegentligehteterna kring affären med pansarfordonen

I mitten av juni blev det klart att FMV förordade finska Patrias pansarfordon framför den svenska SEP, som utvecklas av BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Många har misstänkt att där låg en hund begraven och nu kommer det första avlöjandet. TT skriver idag att
Experter vid Försvarets materielverk (FMV) fann att bara ett militärfordon klarade försvarets krav vid upphandlingen. Men experterna plockades bort och FMV valde fordon från ett annat företag.

Tidigare utredning visar att fordon från BAE Hägglunds i Örnsköldsvik var de enda som klarade försvarets krav. Efter det var experterna inte längre önskvärda, uppger Sveriges Radios Ekot.


Nu ska länsrätten pröva, efter en anmälan från Hägglunds, om FMV har brutit mot lagen om offentlig upphandling, något som jag tror att de flesta borde välkomna. Att FMV uppenbarligen har valt att helt strunta i sina egna upphandlingskrav är ju bevis nog för detta.

Finska Patiras högsta ledning utreds för misstanke om mutbrott för en tidigare affär och företaget har även tidigare en historia om muthärvor. Det är inte utan att man nu funderar om det även kan vara fallet även denna gång. I så fall kan jag inte fatta hur dumma FMV kan vara, då den här typen av affärer brukar vara skapligt transparenta och hårdbevakade.

Svenska folket kan sägas ha en alltför stor tilltro till myndigheter, i jämförelse med de flesta andra nationaliteter, och många var de som gick ut och försvarade FMV när det blev klart att de förordade Patria. FMV kan väl inte göra några fel, det är ju en myndighet? SEP höll inte måttet, hette det, och alla som försvarade den gentemot Patria förstod inte detta med offentlig upphandling och att inte automatiskt köpa svenskt. Därför är det skönt att detta nu kommer fram och förhoppningsvis innebär det att affären till slut går Hägglunds väg.

Staten har under utvecklingen av SEP pumpat in över 1 miljard kr. De var lovade upp till 1,7 miljarder kr i framtida royalties vid ett köp av SET, om fordonet skulle säljas till andra länder senare, något som experter menar är en omöjlighet om inte det egna försvaret först köper fordonet.

När det avslöjades att FMV förordade Patria gick Hägglunds ledning genast ut med ett varsel på 320 anställda, vilket motsvarar en tredjedel av arbetsstyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar